geduld is een schone zaak

Gepubliceerd op 2 juni 2024 om 11:11

GEDULD

Geduld schijf ik niet voor niets met hoofdletters. Geduld draait om het vermogen om rustig af te wachten. Dat zie ik wel als de belangrijkste eigenschap die nodig is om plezierig samen te leven met je partner die Parkinson heeft. Getreuzel, nog eens vragen wat al meermalen is gevraagd. Voor dat die jas eindelijk aan is, het boodschappenbriefje is toegelicht, een tas gepakt is, de telefoon op zak is en mijn sleutel weer geleend is omdat hij zijn eigen sleutel kwijt is. Van alles vergeten en weer terugkomen. Een hele kunst om dan gelijkmoedig je geduld te bewaren.

De irritatie vanuit ongeduld is er meestal al voordat je er erg in hebt. Nu zeggen veel vrouwen me: ‘Oh ja, dat doet mijn man ook’. En beste dames: dit is echt een ander verhaal. De meesten mensen met parkinson missen overzicht en kunnen maar een ding tegelijk overzien. Ze kunnen er echt niets aan doen. Traagheid is een kenmerk van de ziekte parkinson. Dit vraagt van de partner engelengeduld. Ik merk dat ik, die houd van snel opschieten, daarin groei. Het is eenmaal zo en hoe erg is het om even te wachten?

Als je geduldig afwacht hoef je niet te kiezen.


Fijne sfeer bewaren

Als je geduldig afwacht hoef je niet te kiezen. Dit voorkomt een hoop nare stress. Vaak klopt dit is mijn ervaring. Zaken een tijdje op hun beloop laten en ineens openbaart zich een helder en passend besluit. Elke dag vraagt het leven om allerlei keuzes te maken. Begint al 'met wat eten we vanavond'. Dit wordt voor Tom en voor ons samen lastiger. Keuzes maken kost hem meer tijd, brengt onzekerheid en het kost moeite om meerdere alternatieven te overzien. Kun jij je aanpassen aan het tempo van je man? Soms moet je als partner wel voortvarend een knoop doorhakken of nee zeggen en voor jezelf kiezen. Niet uit egoïsme, maar simpelweg omdat je anders jezelf verliest. Vandaar dat de kwaliteit geduld broodnodig is om beider inbreng bij besluitvorming te betrekken en om een fijne sfeer te bewaren. Als je met verschil in tempo toch met gezamenlijke instemming besluiten kunt nemen bevordert dat de evenwaardigheid.


Respectvol
Als je partner een wel erg trage dag heeft vraagt het veel geduld om vriendelijk te blijven. Respectvol met jezelf omgaan betekent dat je dat ook naar de ander doet. Door jezelf en de ander serieus te nemen houd je de relatie fris. Het vraagt lef om ondanks de ziekte gezonde grenzen te stellen. Jij bent er ook nog. Oprecht en liefst op tijd zeggen wat je te zeggen hebt draagt bij aan respect voor allebei. En soms is het nodig om een grens te stellen. Je kunt boosheid net als bang, blij en bedroefd zien als een gezonde emotie. Boosheid helpt je om vanuit zelfrespect op tijd gezonde grenzen te stellen voor die keer dat je je geduld verliest. Niets menselijks is ons vreemd. Als dit met een open hart en een open mind gebeurt is er niets aan de hand. De grens is via heldere communicatie duidelijk gemaakt. Mogelijk naar behoefte wat verruimd of juist versmald en je kunt weer samen verder.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.