hoe blijf je zo lang mogelijk fit?

Gepubliceerd op 4 juni 2024 om 14:59

Gezond oud worden
Experts op het gebied van ‘zo lang mogelijk gezond oud worden’ noemen leefregels die we ons ter harte nemen:

Zorg voor je brein door betrokken, belangstellend en nieuwsgierig te blijven.
Ga op één been staan als je je tandenpoetst om balans te bewaren.
Werk aan spierkracht door sport en beweging.
En ze geven het advies om een keer per dag buiten adem te zijn om je conditie op peil te houden.
Gezonde voeding spreekt voor zich.
En tot slot de zorg voor plezierige sociale contacten is in mijn ogen de allerbelangrijkste. Parkinson verdwijnt daardoor niet maar leefstijl helpt wel om zo vitaal mogelijk te blijven.

In beweging blijven
Als je de ziekte van Parkinson hebt wordt bewegen steeds lastiger. Toch adviseren deskundigen om zoveel mogelijk actief te blijven en ervoor te zorgen dat je conditie niet verder achteruitgaat. In zijn jonge jaren was Tom fanatiek hockeyer en zijn team werd zelfs een keer landskampioen. Tot twee jaar terug tenniste hij nog drie keer per week. Hij heeft een lenig lijf en een goede balans en heeft daar nu enig voordeel van. De tennisracket en ook zijn fiets worden niet meer gebruikt. Tom heeft baat bij wekelijkse yin-yoga. Daardoor kan verstrakt bindweefsel zo lang mogelijk soepel blijven. En in de zomermaanden wandelt hij naar een veldje in de buurt voor Golden Sport: buitengym voor ouderen onder begeleiding van fysiotherapeuten. Wij wonen tweehoog, Tom loopt de lift voorbij en ik hoor hem buiten adem boven komen met de krant onder zijn arm. Bovendien gaat hij geregeld naar de sportschool voor oefeningen.


Nog veel meer mogelijkheden
Boksen, dansen, zingen, yoga, mandala’s kleuren en chi neng qigong zijn allemaal bevorderlijk voor de lijfelijke en vooral ruimtelijke beweging. Zeker voor parkinsonpatiënten. Tom kan met een grijns zeggen ‘dan maar eerder dood’. We hebben sinds kort een hometrainer. Die heeft een mooie plek in huis met de tv op kijkafstand. Die thuisfiets nodigt geregeld als vanzelf uit om een kwartiertje in de rondte te trappen. En dagelijks wordt de mini-trampoline gebruikt, ook om de door de ziekte vertraagde spijsvertering te bevorderen. En als het even kan maken we samen een flinke stadswandeling. Kortom, sport en beweging zit wel goed. Het helpt om langer lenig, soepel en goedgehumeurd te blijven. Naast beweging is op tijd voldoende rust nemen evengoed van belang. De kunst is voor Tom maar ook voor mezelf om te rusten vóór dat er signalen zijn van vermoeidheid. Gelukkig slaapt Tom prima. Wat voor hem wel een probleem is, is dat hij zich vaak vermoeid voelt. Het is typisch Parkinson om ‘s-middags in te dutten. Zelfs zittend op een eetkamerstoel kan Tom wegdommelen.


Bewuste aandacht
Inmiddels vraagt elke actie van Tom bewuste aandacht, hierdoor wordt hij vanzelf een expert in mindfullness. Een ding tegelijk! Hij moet wel. Je kunt niet meer op ingesleten automatismen vertrouwen. Het is aan mij om daar rekening mee te houden door geen vragen te stellen als Tom ergens mee bezig is. Niet als hij koffie zet vragen ‘Wat zullen we vanavond eten?’. Of als hij de veters van zijn sneakers strikt vragen ‘Weet jij wat er straks op tv komt?’. Kortom, een ding tegelijk.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.